cançons · créixer · família · La Tresca i la Verdesca · malsons · música infantil · musiqueta · por · son · teatre · Teatre al Detall · titelles

L’Endrapasomnis

endrapasomnis.png(Temps Record, 2014)

En Claudi Llobet, en Toni López i en Jordi López són l’ànima de La Tresca i la Verdesca, un grup de referència de la música per infants a casa nostra. Són un exemple de treball dia a dia, passet a passet, escola a escola, plaça a plaça i (darrerament) teatre a teatre. No és casualitat doncs que el seu alter ego tingui naturalesa d’abella: treballadores, constants, persistents… Suposo que si els emprenyes també deuen picar, però jo, la veritat, no ho he comprovat mai! Sí, ho reconec: si m’hagués d’endur un grup d’animació a una illa deserta sense cap mena de dubte m’enduria els trescos.

La Tresca sempre ha apostat per una exigència artística molt alta, que podeu comprovar tant en els seus treballs d’estudi (tots ells imprescindibles) com en la seva feina en directe dalt d’un escenari. També en la capacitat d’innovar, inventar, crear i reinventar-se constantment. I és en aquesta darrera virtut que darrerament hem pogut gaudir del seu salt de les places, carrers i patis d’escoles (on, igualment, continuen a tot gas) als escenaris teatrals. Fou de la mà de Xirriquiteula Teatre el 2011 amb Per un instant, un espectacle-concert teatralitzat deliciós, molt autobiogràfic, amb alguns dels seus temes més emblemàtics.

Però fou el 2014 quan va néixer LEndrapasomnis, una obra teatral musical basada en un conte de Michael Ende (sí, sí, el de la mítica Història Interminable, o el fantàstic Momo) on la companyia Teatre al Detall encarregà la música de l’espectacle a La Tresca i els fitxà com a músics de directe. El resultat us el podeu imaginar, oi? L’espectacle ha rodat amb gran èxit en els darrers anys, tant en programacions locals com en campanyes de teatre escolar, amb la culminació del reconeixement del premi de la crítica 2014 al millor espectacle per a públic familiar.

Nosaltres en vam gaudir al Teatre Sindicat de Balsareny a principis de 2015; i, evidentment, vam sortir amb el disc de l’espectacle a la mà (amb dedicatòria inclosa, eh?). L’espectacle ens havia encantat, especialment la part estètica (vestuaris, decorats, atrezzo, ambientació…) i, evidentment, també la musical. Per tant, el disc tenia l’èxit garantit!

dedicatoria-endrapasomnis

Musicalment hi destaca, per una banda, la quantitat d’instruments i sonoritats diferents que hi podem escoltar (guitarra clàssica, acústica i elèctrica, baix, acordió diatònic, cajón, melòdica, harmònica, llaüt, percussions vàries… i encara me’n deixo algun!). I per altra banda, un treball ben acurat amb les harmonies de veus. De fet, ambdós trets són, sens dubte, marca de la casa, que ja trobem en discos anteriors. Hi sentim també les veus dels actors, amb alguns diàlegs de les escenes i cantant en boca dels personatges algunes de les cançons. Aquest joc entre els músics i actors és, de fet, una constant, i permet crear molta complicitat amb el públic.

Les cançons són fidels al què vam sentir en directe i segueixen el fil de la història: El disc (i l’espectacle) comença amb “La Son i l’Insomni”, una cançó senzilla i delicada que ens situa en la temàtica; després coneixem “El país de la Bona Son”, amb alguns dels seus peculiars habitants (“Cançó coixina”) i l’eix central de la història: la Dormissona, filla dels reis del país de la Bona Son, pateix malsons i no pot dormir; i això, és clar, suposa un daltabaix (“Els malsons de la Dormissona”) i fa córrer la veu per tot el regne en boca de “Tafaners i tafaneres”. Després de descartar ungüents, pocions i tècniques vàries que proposen una colla de “Metges i xarlatans”, el rei pren la decisió d’aventurar-se en busca de la solució (“El viatge del Rei”); desesperat arriba a un indret solitari (“Desert de Neu”) on coneix l’Endrapasomnis, un ésser fantàstic que, amb la seva “Invocació”, ajudarà el Rei a curar la seva filla. Acabem amb un tema marca de la casa, “Somnis endrapats”, on cantem plegats el lema d’aquest espectacle: Bona sort i bona son! Tot plegat una aventura per un món oníric on es parla de la por, de la valentia, de la son i dels somnis i, sobretot, de la importància de cercar en un mateix la solució als problemes i les dificultats.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Enllaços:

Vídeo de promoció de l’espectacle:

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s