Auditori · cançons · família · llar d'infants · música infantil · musiqueta · Stupendams · Veu · Voooox!

Voooox!

(L’Auditori, 2013)

ca034_voooox_.jpg

Corria l’any 2013 que en Biel, el meu fill gran, va començar la seva etapa escolar a la llar d’infants La Pau del Pont de Vilomara. Aquell any fou un any de descobertes per part de tots; també, cal dir-ho, de molts canvis, reptes i sotracs emocionals. Vam tenir la sort, però, d’entrar a formar part d’un escola amb un projecte molt engrescador, amb un equip molt potent i motivat i, sobretot, amb un estil de treball i amb una manera de tractar els infants que encaixava molt amb el què nosaltres entenem que significa educar (una cosa tan simple i que, malauradament, no és tan habitual com molts desitjaríem).

Un dels projectes que recordem amb especial il·lusió va ser la proposta pedagògica de l’Auditori de Barcelona que van treballar al llarg d’alguns mesos; aquest projecte va culminar en la participació (dic “participació” perquè els infants estaven asseguts a l’escenari, amb les artistes a tocar, amb el potencial vivencial que això implica) en un espectacle en directe al Kursaal de Manresa. Cal esmentar que L’Auditori de Barcelona, a més de dirigir part de la seva programació al públic infantil i familiar, també ofereix al món escolar diferents propostes educatives que permeten treballar en un espai de temps la música des d’una vessant nova, creativa i sovint sorprenent. Pel què vam descobrir, cada curs el projecte es centra en un grup, àmbit o família instrumental. I (des del meu punt de vista) vam tenir molta sort: aquell any l’instrument triat fou la veu humana, amb la proposta Vooox! (sí, així, escrit amb quatre os i signe d’exclamació). I us haig de dir que, tres anys després, el disc continua al cotxe i continua sonant.

És un disc, com a mínim, peculiar. Per començar, si feu una llambregada al llibret sorprèn l’absoluta varietat d’estils i repertori de les cançons. Dit ràpidament: hi trobareu coses tan diferents com un tema de Mozart, una cançó maorí, un blues o una rumba del Gato Pérez. Fins i tot hi podreu escoltar una versió divertidíssima del “Sol Solet”!! Però vet aquí el què més m’agrada d’aquest disc: malgrat aquesta gran diversitat, la sonoritat que s’aconsegueix és molt sòlida i constant, i dóna un gran sentit global i unitari que d’entrada, llegint el repertori, sembla difícil d’aconseguir. Les quatre cantants-intèrprets són la Sarah Davison, la Selina Worsley, la Carmen Sanchez i la Isabel Albadalejo. Alguna de les peces i part dels arranjaments són de les dues primeres, ambdues ex-membres d’un grup vocal que als 90 es va fer força conegut, les Stupendams, fet que marca clarament els aires d’aquest disc. Si remeneu pel youtube trobareu coses interessants.

El disc fa un recorregut per diferents tradicions musicals orals de varis punts del planeta, incloent-hi peces cultes, populars i modernes. Cadascuna té la seva màgia, amb un arranjament acurat i precís. Però deixeu-me que destaqui les noestres preferides: Nga Iwi É, una cançó popular maorí neozelandesa que, curiosament, jo ja coneixia de la meva època d’esplai i, més recentment, durant la meva formació a l’escola Eòlia; Zombie Jamboree, una cançó caribenya d’estil calypso; la Rumba de Barcelona del gran Gato Pérez, que tanca el disc; també el tema original Shubidoo, una cançó que juga amb els sons vocàlics i els patrons rítmics; i, evidentment, la fantàstica i divertida versió del “Sol Solet”.

En resum: admiració total amb la feina que duen a terme les quatre cantants intèrprets: un domini vocal brutal, amb una varietat de registres, estils i recursos que van, venen i es combinen contínuament. I sobretot: aquesta sensació que contínuament juguen (com de fet ho fan els nens i les nenes) amb la veu, sense complexes ni etiquetes ni cotilles.

A les sessions escolars, les famílies vam poder gaudir de l’espectacle en directe des de la platea; els infants, en canvi, com deia al principi, estaven a l’escenari, asseguts, amb les quatre cantants a tocar i, evidentment, amb una vivència més intensa de la proposta escènica. Us deixo un vídeo resum de l’espectacle en directe:

…………………………………………………………………………………………………………………

Enllaços:

Anuncis

One thought on “Voooox!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s