musiqueta

Jocs de falda, d’ara i de sempre

(Tot Sona Records, 2014)

jocsdefalda-768x768.pngAvui us porto una recomanació especialment adreçada als nens i nenes més petits. Es tracta de la darrera publicació de la Dàmaris Gelabert a qui molts de vosaltres de ben segur coneixereu per les seves cançons i vídeos musicals. Creadora del mètode Totsona i amb tretze discos editats, la Dàmaris és sense cap mena de dubte una figura de referència en l’educació musical al nostre país. És la creadora de moltes de les cançons que en els darrers anys s’han popularitzat potser més des de l’àmbit escolar (“Bon dia”, “Els dies de la setmana”) però que també han omplert de música la vida quotidiana familiar. I és que, en el nostre cas, des de fa ja uns anys la música de la Dàmaris ha anat sonant sempre per casa; primer amb els diferents volums del Cançons per aprendre (especialment el dirigit a l’etapa 0-3 anys) i posteriorment amb els seus vídeos musicals fets amb molt bon gust i molt encert (podeu fer una ullada al seu canal de Youtube, molt ben farcit). Em declaro un fan total d’aquests vídeos, i d’un d’ells especialment: El vint-i-tres d’abril

La Dàmaris a la seva web parla així de les seves cançons: “…cançons que es canten a diari dins de l’àmbit escolar i familiar pel seu contingut pedagògic útil en la formació d’hàbits i rutines, d’ensenyaments bàsics i de valors educatius”. La Dàmaris entén la música des d’una perspectiva tan senzilla però alhora tan profunda com “el llenguatge dels infants”. És un concepte que a mi també m’agrada fer servir en la formació d’educadors, ja que ens obre tot un món de possibilitats d’aprenentatge, de comunicació, de vincle amb els nens i nenes…

El disc en qüestió es diu Jocs de Falda, d’ara i de sempre i consta d’un total de 34 cançons de falda, cantarelles, moixaines i jocs musicals adreçats als infants més petits. Amb aquest disc la Dàmaris ha volgut recuperar, per una banda, part del repertori popular i tradicional, però alhora hi aporta nous temes originals. Tot plegat fa que esdevingui una eina fantàstica que permet gaudir de la música, el so, el ritme, el tacte i el contacte entre infant i adult, enfortint així els vincles emocionals. Són cançons que desprenen tendresa i que ens poden acompanyar en moments especials i íntims de la vida quotidiana compartida entre petits i grans. També permet gaudir-ne entre germans (el gran ensenyant-li o cantant-li al petit), creant autèntics moments màgics. No en va, el disc porta com a subtítol “Petit manual de la felicitat”.

Pel què fa la part del repertori original (a la primera part del disc), hi trobareu referències constants a la nostra cultura popular i tradicional com a “Gegant i Capgròs”, “Patim, patam, patum”, “Enxaneta” o “Pa amb tomàquet”; o geogràfiques com “Montserrat”i “Tibidabo”. També algunes cançons més participatives i dinàmiques com “Sorolls amb la boca” o “Sóc Feliç” (aquesta darrera versionant la meravellosa cançó popular irlandesa “Sandy River Belle”). Malgrat són cançons noves, els aires més populars i tradicionals dels jocs de falda clàssics hi són ben presents.

La segona part comprèn el repertori  popular, amb cançons tan conegudes com “Arri, arri tatanet”, “Ballmanetes”, “Els petits titelles”, “Ralet, ralet” o “Ton Pare no té nas”; totes formen part d’aquest tresor sonor que al llarg dels anys hem compartit generacions i generacions de pares i fills i que amb tan encert s’han recollit, arranjat i cantat en aquest disc. Disc que precisament servirà per mantenir-les vives.

Tot plegat amb una producció musical i uns arranjaments rodonets a càrrec de l’Àlex Martínez, un dels grans compositors i músics del nostre país. Trobo un encert l’aposta per fugir -malgrat sigui música adreçada nadons- de simplicitats i trobar la diversitat de sonoritats, ritmes, compassos… Al llibret, a més de les lletres de les cançons, trobareu les explicacions i indicacions detallades de cadascun dels jocs de falda, fet que contribueix a la qualitat pedagògica d’aquesta proposta. I fins i tot al CD hi ha les pistes instrumentals per si voleu cantar-les. Res, tu, que ja no hi ha excusa!

Per acabar, em prenc la llibertat de transcriure un missatge que apareix a la contraportada del CD i que resumeix l’esperit d’aquest disc: “Dedicar estonetes a jugar cantant amb els nostres infants és dir-los que els estimem”.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Enllaços:

Anuncis

One thought on “Jocs de falda, d’ara i de sempre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s