musiqueta

Ning, nong

(Bqm serveis educatius, 2008)

NingNongAvui us parlo de nou d’un disc especialment dirigit als nens i nenes més petits, d’entre 0 i 3 anys (en aquest blog a dia d’avui hi trobareu un parell de publicacions: Voooox! De l’Auditori i Jocs de falda d’ara i de sempre de la Dàmaris Gelabert). I és que darrerament aquest és un públic que, per sort, ha començat a rebre una especial atenció per part d’educadors, mestres, famílies, companyies artístiques, festivals… Això ha fet sorgir varietat de propostes artístiques d’àmbits diversos (dansa, música, text…) creades i pensades a la seva mida, molt sovint partint de la premissa de poder gaudir-les en família. Potser, també cal dir-ho, passa com passa una mica amb tot: a voltes malauradament poc reeixides.

En l’àmbit de la música i els espectacles d’animació, però, hi ha algú que ja fa anys que corre per les llars d’infants i escoles bressol del país fent gaudir infants i famílies amb les seves cançons, el seu tarannà i el seu estil únic: és en Jaume Barri, un dels grans fenòmens de l’animació musical infantil del país. Potser, justament, el coneixereu més per aquesta vessant: donant-ho tot des de dalt (i si cal, des de baix) de l’escenari; i és que en Jaume, en tots els seus anys d’ofici, ha voltat per centenars de festes, escoles, pobles, ciutats i barris, amb uns espectacles dinàmics, energètics, absolutament originals, innovadors… però alhora parant molta cura a aspectes artístics, educatius i emocionals, amb una sensibilitat i complicitat úniques. En Jaume sempre m’ha semblat l’animador total, capaç de fer moure centenars de persones de totes les edats, ell tot sol, des de dalt d’un escenari, sense gaire eines més que una guitarra, i alhora, si cal, commoure i fer-les emocionar una per una.

En Jaume, evidentment, no només és conegut pels seus espectacles sinó també per la seva feina com a compositor i per la seva discografia. És creador de cançons que han esdevingut grans clàssics, com “Pessigolles”, una cançó que –no en tinc cap dubte- serien capaços de cantar a cor tots els castellers universitaris del país. Les cançons d’en Jaume han tingut també una gran presència en l’àmbit de l’educació en el lleure; així, no és gens estrany trobar els cançoners dels esplais i els caus farcits de cançons seves (no en va, comparteix amb part del gremi d’animadors un passat marcadament esplaienc).

El disc del què avui us parlo ha tingut força ressò, justament perquè es tracta, com deia més amunt, d’una proposta especialment dirigida als més petits. Tal com diu al llibret, el disc es vol dedicar als nens i nenes que, per primera vegada, descobreixen la màgia de les cançons. A més, té l’interès afegit d’anar acompanyat d’un material complementari molt interessant: un cançoner visual fet amb figures de feltre que permet dotar d’una dinàmica especial les cançons i establir un vincle de joc entre l’infant i l’adult que l’acompanya. D’aquesta manera, cadascuna de les figures –que es pot enganxar en un guant- correspon a una de les cançons del repertori. Ja ho veieu: es tracta d’un material molt senzill però alhora molt atraient i efectiu.

ning nong

Les setze cançons del repertori (totes ben conegudes i de caire popular, com per exemple “La lluna la pruna”, “Sol solet”, “Cargol treu banya”, “Escarabat bum-bum” o “El gall i la gallina”, entre d’altres) estan interpretades també de forma molt senzilla, amb acompanyament de guitarra i donant un especial protagonisme a la veu (la d’en Jaume i amb la col·laboració en algun dels temes de l’Anna Garcia), amb alguns arranjaments originals que fan que sigui un material únic. Des del meu parer, és justament aquesta senzillesa una de les claus de l’èxit de la proposta. A la segona part del CD s’han inclòs les cançons en versió instrumental per tal que, si s’escau, es puguin cantar.

Malauradament és un material que és difícil de trobar, ja que es troba exhaurit en la majoria de botigues de referència. Si que és un material força habitual a les llars d’infants i les escoles d’educació infantil, així com també en algunes biblioteques (més avall us indico l’enllaç al catàleg de les biblioteques de la diputació). També us indico la web d’en Jaume Barri; val molt la pena fer-hi un tomb i conèixer tot el què fa i desfà aquest artista amb majúscules.


Enllaços:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s