musiqueta

5 formigues fan + que 4 elefants

(Zafiro, 1978 / Discmedi, 2000 -reedició digital-)

xesco-boix-5-cinc-formigues-fan-mes-que-4-quatre-elefants-portada.jpgDarrere d’aquest títol (potser un dels més genials de la història discogràfica per infants del nostre país) trobem la figura que va ser -i encara avui continua essent- un enorme referent per a músics, animadors, rondallaires, educadors, folkloristes… i qualsevol persona amb cert interès en la cultura popular adreçada a infants. Parlo d’en Xesco Boix, un dels pioners de la difusió de la música popular i de l’animació infantil de casa nostra. Més de tres dècades després de la seva mort, les seves cançons i la seva feina continuen més vives i vigents que mai, segurament gràcies a gent que en va prendre, si no el relleu, sí el testimoni d’una feina feta des d’una raó ben senzilla i profunda alhora: una estimació i un respecte total envers els infants. La seva biografia és apassionant i emocionant (podeu descobrir-la a Xesco Boix: un amic, un mestreeditat per Raïma el 1995, o, més recentment, a Xesco Boix: història de la nostra història, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, ambdós d’en Lluís Maria Panyella i la Mª Josep Hernàndez) i ens fa descobrir una persona compromesa, lluitadora, treballadora, constant, creativa, rigorosa, apassionada… -no acabaria mai els adjectius!- que va desenvolupar una tasca encomiable. I ho va fer en un moment històric il·lusionant però alhora especialment complex (a saber, el final de la dictadura i principis de la transició).

Aquest disc, editat per primer cop fa gairebé quaranta anys, porta un subtítol prou clarificador del valor que en Xesco Boix donava a la música: Cançons i contes per a la mainada que no es vol deixar prendre el pèl. I és que per a ell els infants eren el motor per poder canviar el món; i la música, les cançons i els contes grans eines per a créixer, per aprendre a estimar, per a apropar-nos a allò més essencial i de què malauradament la societat (especialment la dels adults) ens n’ha allunyat. Ell ho deia i ho repetia, sovint a la seva manera; com en aquesta cita, tot dirigint-se als infants, que es recull en el llibre biogràfic esmentat més amunt:

“Jo he arribat a la conclusió de que els adults estan tocats del bolet… Bé, no tots sortosament. Els grans diuen mentides, no compleixen la paraula donada, estan gairebé ensopits, la imaginació no els funciona, es compliquen innecessàriament la vida… Ras i curt que estan tocats del bolet. Si us plau: no els imiteu pas!”

X._Boix_a_l'escola_Pompeu_1979,_1

Al disc hi podem trobar varis contes: un enfilall de quatre de molt curts (tres d’ells de Tolstoi i un de tradicional àrab), el “Conte del seny i la saviesa” i el “Conte de la cigonya” (un conte dinamitzat a través d’un dibuix), ambdós versions pròpies de contes populars; i també un altre conte de Tolstoi anomenat “Els xacals i l’elefant”. Tots tenen una vessant ètica molt clara i aborden valors humans com la justícia, l’empatia, la saviesa o l’amistat. També, de forma intercalada, en Xesco Boix introdueix algunes endevinalles, amb aquest gust pel joc amb la llengua. La resta són cançons; algunes de caire popular, com la menorquina “Pinyeta, pinyol”, o “A un país me’n vaig anar”, una adaptació d’una cançó alemanya; o també la divertida “Conec una dona”, versió d’una cançó nord-americana; o la bonica “De què són fetes les nenes”, una adaptació d’una peça d’origen anglès. També trobem versions de cançons d’altres autors que li són contemporanis, com la mítica “Un cel blau per sostre”, versió de “One blue sky above us” del seu gran referent Pete Seeger. O la divertida “Mama, caca!”, una cançó satírica de La Trinca que denuncia la degradació del medi ambient. També trobem una cançó original seva titulada “El televisor”, on en Xesco canta les misèries de la caixa tonta: “Hi ha una capseta que és de color verd | que diu bestieses a tort i a dret | la miren els grans, la miren els xics | i els que manipulen s’hi llepen els dits”

Des de fa anys, a tots els cursos que faig dirigits a educadors en el lleure, tinc el costum de preguntar als alumnes si coneixen en Xesco Boix; en general, malauradament, la seva tasca i la seva figura són força desconegudes. Però jo no em puc estar de parlar-ne una mica i de recomanar sense cap mena de dubte la seva discografia. Crec que els seus discos són d’obligada escolta per qualsevol que es dediqui a l’educació d’infants o bé als espectacles familiars. I és que els trobo petites joies de les quals no podem privar als nens i nenes d’avui. També, sens dubte, moltes de les publicacions són autèntics manuals de com cantar una cançó o com explicar un conte (amb enregistraments que potser sacrifiquen la qualitat del so en favor d’una frescor i autenticitat úniques, en la mesura que estan enregistrats amb públic -en podem escoltar les reaccions, les interrupcions, les tècniques que empra per cridar i mantenir l’atenció…- i en directe) i, per tant, de gran utilitat i inspiració.

Per la xarxa es poden trobar alguns documents que reflecteixen la seva forma de treballar, el seu tarannà i, especialment, el seu tracte amb els infants. Comparteixo un vídeo prou il·lustratiu (editat a partir d’imatges del reportatge que teniu esmentat més a baix):

Tant de bo que aquesta ressenya serveixi per animar-vos a descobrir (o potser redescobrir, després de molts anys!) l’obra d’aquest gran mestre i referent. I de ben segur que si ho feu al costat dels vostres infants comprovareu com la màgia de les seves cançons, malgrat el pas del temps, continua present.


Enllaços:

  • Web dedicada a en Xesco Boix, creada en motiu del 25è aniversari de la seva mort
  • Reportatge Xesco Boix. Ningú no comprèn ningú (TV3, any 2006)
  • El disc al catàleg de les biblioteques de la Diputació de Barcelona
  • El disc al catàleg de les biblioteques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre

One thought on “5 formigues fan + que 4 elefants

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s