musiqueta

Cançons i rimetes

(Autoedició, 2011)

2princesesbarbudes-cancons-i-rimetes.jpgDe tothom és ben sabut que la inspiració t’arriba en moments, llocs i circumstàncies ben inesperades. Bé, a mi, com a mínim, em passa. Malgrat tot, ja ho diuen: quan arriba és millor que t’enganxi amb ganes de treballar; si no… malament rai! Per això m’imagino -amb simpatia i complicitat de pare i músic- en Marc Marcé i l’Helena Casas a casa seva, envoltats d’artefactes i instruments de tota mena, la majoria de talla petita i de dubtosa qualitat. Sí, home: allò que totes les famílies amb criatures tenim a casa: una capsa (o caixa? o maleta?? o bagul?!?) plena de xiulets, trompetetes, acordionets, tambors, flautes, sonalls, ninotets amb sorollets variats (permeteu-me els diminutius…) i que tenim la gosadia de dir-ne “la caixa de la música” (tot i que li escauria millor “la caixa dels sorolls…”; i poseu-hi l’adjectiu que vulgueu). I, com deia: amb un somriure, me’ls imagino valorant dues opcions: a) ho llencem tot a les escombraries; b) ho aprofitem per fer cançons i espectacles. Doncs si esteu llegint això ja podeu imaginar per quina de les dues deurien optar, oi? I és que la vàlua i la creativitat d’aquest parell d’artistassos ha aconseguit convertir aquests sorolls en cançons absolutament originals, divertides i diferents a tot el què pugueu escoltar. Cançons i melodies que basteixen un projecte únic i que potser alguns heu conegut i gaudit: 2princesesbarbudes.

La música feta amb instruments de joguina té una certa tradició a casa nostra; és especialment conegut el gran i prolífic Pascal Comelade (català del nord, músic polifacètic i inclassificable, col·laborador d’artistes com en Toti Soler, l’Elèctrica Dharma, en Jaume Sisa o en Lluís Llach, entre molts d’altres, a banda d’una enorme trajectòria personal). També, més recentment, els gironins Orquestra Fireluche, que han trobat en la sonoritat d’aquests instruments una font d’originalitat i inspiració. Però podem dir que fins ara no existia cap proposta musical dirigida específicament a públic familiar feta bàsicament a partir d’aquest tipus d’instruments (fet curiós, tenint en compte que els amos habituals d’aquests artefactes infernals són els nens).

2princesesbarbudes comencen el seu periple l’any 2008, arran de la participació en el disc Musiquetes per la bressola, amb la cançó popular “La Pastoreta” (passada evidentment pel seu sedàs particular). Des d’aleshores el seu projecte, únic i original, ha recorregut escenaris de tot el territori (alguns de tant importants com la Mostra de Teatre Infantil d’Igualada, el Mercat de Música Viva de Vic o el Festival Acustiqueta de Figueres, entre molts d’altres) i, a més a més, han publicat tres treballs discogràfics: Cançons i rimetes el 2011, Enciclopèdia baixeta de la nit el 2013 (amb versió en euskera apareguda l’any següent) i Sempre de vacances el 2015 (amb versió també en castellà). És d’aquesta genial manera que 2princesesbarbudes es presenten al seu web:

“Podríem dir que una princesa canta i que un barbut hi posa els micròfons. I també podríem dir que una barbuda dibuixa i un príncep toca els acords. Un barbut que és princesa i una princesa que és barbuda, això sí que és veritat. Entre guitarres roses, maraques-granota i trompetes plasticoses, hi trobareu Marc Marcé i Helena Casas fent música pop per a tota la família amb instruments de joguina”

Aquest que ens ocupa és el seu primer disc, publicat l’any 2011, i va caure a les nostres mans al Biberó Rock Festival de fa quatre anys, després de descobrir-los en directe. Es tracta d’un disc amb cançons i melodies senzilles, segurament molt dirigides als infants més petits, que versionen de forma totalment nova i original peces de caire popular. Així, podeu escoltar cançons tan conegudes, cantades i nostrades com “Demà és festa”, “Dalt del cotxe”, “La coqueta amb sucre” o “El poll i la puça” -aquesta darrera amb una estrofa on hi apareixen les barbudes tocant al casament-. També hi podeu escoltar una “Cançó de bressol” i un parell de nadales, “Ara ve Nadal” i “Les bèsties del naixement”. Tot plegat, un disc ideal per escoltar i cantar en família, al costat dels més petits, que redescobriran moltes de les primeres cançons que han après a casa i a l’escola, en aquesta ocasió però a “l’estil 2princesesbarbubes”

Us deixo el vídeo de promo de l’espectacle on presenten les cançons d’aquest disc:

El disc el podeu escoltar a bandcamp:


Enllaços:

  • Web de 2princesesbarbudes
  • El disc a bandcamp
  • El disc al catàleg de les biblioteques de la Diputació de Barcelona
  • El disc al catàleg de les biblioteques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s