musiqueta

Sing-A-Longs and Lullabies for the film Curious George

(Brushfire records, 2006)

curious gJa fa una bona colla d’anys que vam descobrir la música d’en Jack Johnson i que de forma més o menys constant va sonant a casa nostra. En Jack Johnson és un músic, productor i director de cinema d’origen hawaià que va començar la seva carrera a finals dels anys 90. Avui dia és un músic reconegut a nivell mundial, que omple estadis i sales de concerts. Amb un estil que alguns han anomenat (des del meu punt de vista, de forma poc encertada) música surf –va destacar de forma notable en aquest esport, que hagué d’abandonar a causa d’un aparatós accident-, els seus discos són més propers al folk més pur, malgrat sovint hi introdueixi instruments, ritmes i estils d’aquest calaix de sastre que alegrement anomenem world music (un concepte on tot hi cap). No en va, reconeix influències que van des del folk de Bob Dylan al reggae de Bob Marley, passant pel soul d’Otis Redding o l’inclassificable Ben Harper.

Sempre m’ha fascinat la força i la màgia de la seva música, accessible i amb un calidesa única. De fet, recomanaria qualsevol dels seus treballs (si bé també trobareu algun experiment), tot i que segurament, si n’hagués d’escollir un, em quedaria amb In between dreams de l’any 2005, que és possiblement el seu treball més exitós. En la seva discografia hi destaca un producció musical rodona i un so contundent, malgrat la relativa senzillesa de la instrumentació (pràcticament tota basada en instruments acústics). També cal destacar que ha publicat un parell de treballs enregistrats en directe que permeten descobrir el seu art dalt de l’escenari, la seva complicitat i la força de les seves cançons cantades davant al públic. En Jack Johnson també sempre ha vinculat estretament la seva professió amb un compromís social i cert activisme, especialment en la vessant mediambiental (com a detall no pas menor, els dos estudis de gravació on treballa habitualment s’alimenten d’energia solar).

I ves per on que, l’any 2006, en Jack Johnson publica Sing-A-Longs and Lullabies for the film Curious George, banda sonora del film Curious George, un llargmetratge d’aquest popular personatge de dibuixos animats. Si bé la pel·lícula va passar a la història sense pena ni glòria, la seva banda sonora és fantàstica. Tanmateix, cal dir que el disc funciona de forma totalment independent de la pel·lícula (de fet nosaltres ni l’hem vista…). En aquest disc en Jack Johnson (veu, guitarra i ukelele) s’acompanya de la seva banda habitual: Adam Topol (bateria), Merlo Podlewski (baix elèctric) i Zach Gill (veu i piano); però a més a més podem gaudir de col·laboradors de gran nivell artístic com el mateix Ben Harper, en G. Love, en Matt Costa o el hawaià Kawika Kahiapo.

Si ens fixem en el llarg títol del disc, veiem que hi apareixen dos conceptes: per una banda sing-a-long, que fa referència a una cançó composada i interpretada per tal que aquell que l’escolta també hi participi i la canti (el què aquí potser en diríem una cançó d’animació?), i per una altra banda lullaby, que podem traduir com cançó de bressol, però no tant pensant en una cançó per nadons sinó més aviat com una cançó tranquil·la, relaxada, potser ideal per al moment màgic i especial d’anar a dormir.

Les cançons del disc parlen de la consciència mediambiental (com “The 3 R’s”, on ens reivindica la importància de reduïr, reutilitzar i, en darrer terme, reciclar), del valor de compartir (amb “The sharing song”, on literalment canta i demostra que sempre és més divertit compartir amb tothom), dels contrastos de la gran ciutat, apassionant i salvatge alhora (“Jungle gym”), del valor l’amistat i de créixer plegats (“We are going to be friends”) o de la quantitat de coses importants i essencials que podem fer només amb les nostres mans (“With my own two hands”). Potser destacaria, però, la cançó que obre el disc i que va ser el seu single de llançament; es tracta de “Upside down”, on parla de la necessitat de capgirar les coses del món que ens envolta i de la importància del retorn a les coses senzilles i a l’essència de la Natura. No em puc estar de transcriure la lletra de la tornada:

“I want to turn the whole thing upside down
I’ll find the things they say just can’t be found
I’ll share this love I find with everyone
We’ll sing and dance to Mother Nature’s songs
I don’t want this feeling to go away”

(Va, us estalviaré la feina del traductor)

“Vull capgirar tot plegat
Trobaré les coses que diuen que no es poden trobar
Compartiré amb tothom aquest amor que vaig trobant
Cantarem i ballarem al ritme de les cançons de la mare Natura
No vull que aquest sentiment desaparegui”

Com veieu, les lletres d’en Jack Johnson són totes molt poètiques, carregades de metàfores, sempre amb una vessant emocional i una màgia especials, molt lluny de la malentesa simplicitat que de de vegades es creu que una cançó infantil ha de tenir. Tot un regal per a persones i personetes de totes les mides!


Enllaços:

  • Web oficial d’en Jack Johnson
  • El disc a Spotify i Itunes
  • El disc al catàleg de les biblioteques de la Diputació de Barcelona
  • El disc al catàleg de les biblioteques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s