musiqueta

Family Time

(Tuff Gong Worldwide, 2009)

ziggy-marley-family-time-dld-album-1110894379No crec que calgui fer gaire presentacions d’en Ziggy Marley, l’autor d’aquest fantàstic disc familiar de reggae; bé, i si no coneixeu directament la seva música, el seu cognom ens deixa ben clar el seu parentiu amb una de les figures més importants de la música del segle XX, en Bob Marley. De fet, en David Nesta Marley (aquest és el seu nom autèntic), és el quart dels tretze (!) fills de la gran figura i referent del reggae mundial i, segurament, qui va prendre amb més èxit el testimoni artístic i musical del seu pare, mantenint també una estreta relació amb la seva mare Rita Marley, que ha fet de productora i ha col·laborat en molts dels seus treballs discogràfics. És un músic mundialment reconegut i guardonat que, a més de fer bona música, vincula la seva tasca a un clar compromís i activisme social (a destacar l’impuls de l’associació U.R.G.E, que promou projectes de protecció de la infància a Jamaica i Àfrica).

En Ziggy Marley va començar la seva trajectòria professional a finals dels anys 70 amb la banda The Melody Makers -al principi sota l’òbvia empara del seu pare-, amb qui rebria el Grammy al millor disc de reggae els anys 1989, 1990 i 1998. La banda es va desfer l’any 2000, més o menys al mateix temps que en Ziggy Marley començava la seva exitosa carrera en solitari, rebent un nou Grammy l’any 2006 per Love Is My Religion.

Però per al disc que ens ocupa hem de situar-nos l’any 2009. En Ziggy Marley edità aleshores el seu primer àlbum dirigit especialment a públic infantil, amb el suggeridor títol de Family Time. Com no podia ser d’una altra manera, aquest disc va guanyar de nou un Grammy, en aquesta ocasió com a millor disc de música per a infants. És, evidentment, un disc d’una gran qualitat musical, amb un equip de músics i artistes col·laboradors de primera línia: el gran Paul Simon, el meu admirat Jack Johnson, en Willie Nelson (un reconegudíssim músic nord-americà de country), el legendari cantant de reggae Toots Hibbert (líder de la banda Toots and the Maytals), les cantants infantils Elizabeth Mitchell i Laurie Berkner o la hawaiana Paula Fuga, entre d’altres. També hi podeu escoltar alguns membres de la seva família, com la mateixa Rita Marley, la seva germana Cedella Marley o la seva filla Judah Marley.

El contingut de la majoria de cançons fa referència a missatges i valors humans, sempre des d’una òptica optimista i positiva. Així, trobem cançons que parlen del respecte al planeta, de la germanor entre els pobles, de la utopia, dels somnis, de la família, de l’amistat, del poder de la música… sempre però des d’una perspectiva i amb un llenguatge molt proper als infants, amb unes melodies alegres, lluminoses i originals. També hi ha lloc per a una versió de la cançó popular jamaicana “Hold Him Joe”. Com a cirereta del pastís, el disc es tanca amb la narració per part de la Jamie Lee Curtis de dos textos poètics (un del mateix Ziggy Marley i un altre de la mateixa Lee Curtis): “My helping hands” i “Is there really a human race?”

Aquest disc va ser en el seu dia va ser una fantàstica descoberta que ha sonat molt i molt a casa nostra; i crec que pot ser una bona manera d’apropar els nens i nenes al reggae, -un estil musical amb una història tan vinculada a la reivindicació social i als valors humans- i també, per què no, a la figura d’en Bob Marley, el seu pare, tota una icona mundial i un dels músics més importants i influents de la història.


Enllaços:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s