musiqueta

Cançons del mar

(Música Global, 2013)

nou-disc-cançons-del-mar-002.jpgNo falla. Ho tinc més que comprovat: no hi ha cap llar d’infants de Catalunya (i mira que n’he visitat!) on no coneguin en Jordi Tonietti i tinguin algun dels seus discos (ehem… llàstima que de vegades no siguin originals; però això ja és una altra qüestió…). I és que Jordi és un dels cantants i animadors infantils més coneguts i que més han difós la seva música per tot el territori. Gran coneixedor i difusor del repertori popular, ha contribuït de forma decisiva a la dignificació de la cultura i els espectacles per infants a casa nostra, especialment a les comarques gironines (on dubto molt que hi hagi cap poble o ciutat on no hi hagi actuat mai); sovint ha rebut el reconeixement per part d’entitats i institucions (fa poc va rebre el premi ADAC a la normalització lingüística en la seva edició l’any 2015). Si comproveu la seva trajectòria veureu que de forma més que merescuda. I és que en Jordi -segons diu a la seva biografia- va començar a enfilar-se als escenaris a la tendra edat de 4 anys (angelet!); als 5 ja feia concerts formant part d’un grup juntament amb tres dels seus germans. I ves, unes quantes dècades després ho continua fent més d’un centenar de vegades l’any.

En els darrers anys he tingut la sort de treballar-hi conjuntament en varis projectes impulsats per l’Associació ComSoc, fet que m’ha permès conèixer-lo i “aprofitar-me” de la seva experiència, el seu bagatge, la seva visió de la professió i el seu carisma. I sobretot, compartir sopars, anècdotes, idees, il·lusions… L’any passat el vam convidar a actuar al Biberó Rock Festival, on va va ser l’encarregat de l’espectacle inaugural; de fet, curiosament, jo només l’havia vist un cop feia molts anys en una trobada d’animadors per la festa major de Girona promoguda per la desapareguda Associació de Músics i Animadors d’Espectacles Infantils (AMAPEI). I així, en vam poder gaudir en família i en directe. Tot un luxe!!

El disc que tinc entre mans és un disc temàtic de cançons de parlen sobre el mar, sobre els animals que hi viuen, sobre els personatges que hi dediquen la vida i la feina… És un disc molt personal; de fet, a l’escrit de presentació en Jordi ens parla del seu besavi, en Raffaelo Tonietti, originari de la Toscana italiana i mariner d’ofici que, en un dels seus viatges, va anar a espetegar i a trobar l’amor a Barcelona, on s’hi va quedar. Segons diu, quan ell era petit, el seu avi i el seu pare li explicaven històries dels seus avantpassats i del seu besavi, estretament lligades a la vida marinera. I ell sovint jugava a imaginar que era capità d’un vaixell, surant pels set mars. Aquest, justament és el punt de partida del disc.

El disc té un total de 21 cançons; parlen d’éssers marins ben originals (“Les algues”, “La balena Enriqueta”, “Cavallet de mar”, “Estrella”, “Cinc peixos”, “El cranc”, “Les tres gavines”, “El pop canta havaneres” o “La petxina”, entre d’altres), de personatges o oficis vinculats al mar (“Seré mariner”, “La barca del pescador”, “El far”) o del moment de l’any que, habitualment, més gaudim del mar i la platja (“De peus a l’aigua”, “Quan arribi l’estiu”, “Costa Brava”). En aquesta darrera hi introdueix un punt reivindicatiu, que vol contrarrestar l’estereotip del typical spanish que, per desgràcia, alguns turistes ens atribueixen i que ben poc té a veure amb la realitat d’un dels indrets naturals més bonics del nostre país.

En general es tracta de cançons amb estructures i melodies senzilles, amb continguts molt accessibles i planers, que els infants més petits poden aprendre i cantar. És, de fet, un disc molt marca de la casa, que pot funcionar molt bé a l’etapa infantil, tant per cantar en un àmbit escolar com també i sobretot (reivindico!) familiar. I és que, si aquest estiu, fent via cap a la platja trobeu caravana, feu-me cas: tingueu-lo a mà! Estareu ben agraïts a en Jordi (bé, i a un servidor, que us n’ha parlat!).

Al disc hi ha participat de forma decisiva el seu fill Oriol Agustí Tonietti (producció musical i bateria), així com també alguns dels seus músics habituals: en Llorenç Pujol (baix) i en Jep Perxés (teclat). També hi podeu escoltar les veus de la seva filla Isaura Tonietti, la seva neboda Odette Domingo i l’Anna Cruz.

Com a apunt d’interès, per si el voleu veure i escoltar en acció, heu de saber que de forma paral·lela en Jordi Tonietti va engegar un nou espectacle temàtic justament amb les cançons del disc i el mateix títol. L’espectacle va ser estrenat a la Mostra d’Igualada el 2014 i ha anat circulant pel país els darrers anys. Estigueu, doncs, atents a la seva agenda d’espectacles.


 

Enllaços:

  • Web d’en Jordi Tonietti
  • El disc a Spotify i Itunes
  • El disc al catàleg de les biblioteques de la Diputació de Barcelona
  • El disc al catàleg de les biblioteques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s